2017. február 9., csütörtök

Cooking Class

Pulla-laaa
Minden 250 g vajjal, 4 evőkanál cukorral, 50 dkg liszttel kezdődött, és úgy, hogy össze akartam kovácsolni a csapatot...
már legtöbbünk feje felett lengett a hazamenetel kardja, bármikor bárkire lecsaphatott. Mi mást tehet ilyenkor az ember, összehívja egy jó hangulatú sütésre-főzésre a csajszikat a barakkból.

A következő vasárnapot tűztük ki időpontnak, és Zeynepet, a kis török leányunkat főkuktának. Zeynep ezen a napon beavatott minket a török konyha legmélyebb bugyraiba.


A kép korgó has hangeffekttel jár együtt!

Hű, miket is tanultunk... hogy egy török képes literszámra lapátolni a tejfölt? Vagy hogy életüket és vérüket áldoznák egy eszméletlen mézes-mázas süteményért? :O

Lássuk, miket tanultunk még!

LITTLE BAGELS, szezámos aprósüti
Tésztához:
200-250 gramm vaj
1 pohár olivaolaj
1 tojásfehérje
3 kávéskanál só
5 kávéskanál cukor
kétharmad pohár joghurt
3 evőkanál ecet
4 pohár liszt

Tetejére:
1 pohár szezámmag

A pohár kb. 2 dl-es legyen!

Összekeverjük a tészta hozzávalóit, nagy labdává gyúrjuk. Felverjük a tojásfehérjét villával. A tésztából csípünk egy kicsi darabot, gilisztát formálunk belőle, összekapcsoljuk, belemártjuk a kapott kis koszorút a tojásfehérjébe (csak az egyik oldalát), és belemártjuk egy kis tálkába kiszórt szezámmagba, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Ezt megismételjük annyiszor, ameddig a tésztánk tart. 
200 fokon fél óráig sütjük.
Bázikus vulkáni kiömlési kőzet

Nyami-nyami

Két süti között feltűnt valami...


A török illatok hatására hajfonattá alakult a lányok haja.
Az összes lány haja:

Magic

MUSHROOM COOKIES, egy vicces teasüti :)
Tésztához:
2 tojás
200 g vaj
1 pohár porcukor
3 pohár kukorica liszt
1,5 pohár liszt
1 tk sütőpor
1 tk vaníliás cukor

Tetejére:
kakaópor

+eszköz: műanyag üveg kupakja

Összegyúrjuk a tésztához valókat nagy labdává, lecsípünk belőle egy kis darabot, majd labdává gyúrjuk, kicsit kilapítjuk, és egy kakaóporba mártott kupakot nyomunk bele. Ha ezt így folytatjuk tovább, a végén sok kis gombácskánk lesz, amiket aztán sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatunk, s 30-40 percig sütjük, ki tudja hány fokon.

Szulejmán semleges mélységi magmás kőzet

A tényleg édes kis gombák


ROSE PASTRY, a kedvencem, amolyan főfogás féle
Hozzávalók:
4 hagyma
5 big főtt krumpli
1 pohár víz
1 pohár olaj
1 csomag filo pasrty (keleti boltok hűtőjéből)
só, bors, esetleg vörös bors
fűszerpaprika
szezámmag

A hagymákat csíkokra vágjuk, felrakjuk kis olajon a tűzre, sózzuk, borsozzuk. A megfőtt krumplikat lereszeljük, és miután összefonnyadt a hagyma, belerakjuk a krumplit, és együtt sütjük. Megint sózzuk, borsozzuk (vagy vörös borsozzuk vagy vörösborozzuk), paprikázzuk. Kis együtt sülés után hagyjuk kihűlni.
Az olajat a vízzel elkeverjük, magunk elé fektetünk egy filo pastry-t, és megkenjük a tetejét az olajos vízzel. Teszünk rá a hagymás-krumplis töltelékből, feltekerjük. A tészta méretétől függően sima tekercset vagy csigát formálunk belőle. 
Ezt addig csináljuk, amíg van a filo pastry-ból. A csiga-bigákat/tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tetejét az olajos vízzel, végül megszórjuk szezámmaggal.
Kisütjük őket, és készen is vagyunk. :)




Főztünk és sütöttünk még sajtos tavaszi tekercseket, lokma nevű irdatlan édes sütit, és kebabot is. Bizony, Zeynep kicsit túlzásba esett, de mi hagytuk!
Cooking Class volt a javából!!

A képen bármennyire is az ehetőséget imitáljuk, ez még nem ehető!

Keresd a különbséget a két képen, és étkezz változatos(hangulatb)an! 

Így végződött a török Finnországban a Cooking Class szakosztály első eseménye.
A kurzuska ezek után pedig mondanom sem kell, megállíthatatlan volt: 
a következő alkalmon pullát sütöttünk, hogy valami helyit is tanuljunk, mert a pulla a finnek echte sütije. Majd pedig Elena olasz kolleganő tanított minket pizzát sütni.

További egyéni akcióim során dél-kóreai, portugál, indiai, és cseh recepteket is kipróbáltam.
Szenzésön and full stomach!


MEGFIGYELÉSEIM

-A receptek török-angolról magyarra fordításáért felelősséget nem vállalok!
-Egy héten 3 török 5 kg joghurtot eszik meg. Hány éves a kapitány?
-Szezámmag, szezámmag. Mindenhez kell szezámmag.
-Eléggé rajta vagyok a Ouluközpontban lévő keleti bolton... pedig ilyen otthon is van...:/
-Rájöttem, hogy lehet kreatív módon jó kajához jutni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése